пʼятницю, 30 жовтня 2015 р.

Головна пісня держави конспект уроку для 3 кл

Тема: ГОЛОВНА ПІСНЯ ДЕРЖАВИ

Мета: дати поняття про гімн як музичний жанр; виявити значення державного гімну країни як офіційного символу держави.



Хід уроку
1.     Музичне привітання.

2.     Розспівування.

     3. Повідомлення теми і мети уроку.
               1)Робота з підручником (с.38-39)
               2)Розповідь про виникнення та різновиди гімнів
Напевно, ти вже знаєш, що в кожній країні є свої державні символи, один з яких — музичний твір, який називається гімн. Без виконання гімну не розпочинається жодне державне свято чи урочиста подія, зокрема, святкова шкільна лінійка, спортивні змагання, футбольні матчі тощо.
А звідки взялися ці пісні — гімни?
Вважається, що перші гімни виникли у Стародавній Греції. Співи хвалебного характеру — гімни — складали на честь міфічних богів і героїв. Минали століття, упродовж яких змінювався зміст цих творів: гімни все частіше прославляли благородні й піднесені ідеї. Згодом композитори також почали писати гімни, де оспівували певні ідеї чи події.
Гімн — урочиста пісня, один із державних символів країни.
МУЗИЧНИЙ КАЛЕЙДОСКОП
В історії музики існує безліч пісень урочистого характеру, серед яких — державні, військові, релігійні, революційні гімни. Так, відомий у всьому світі гімн «Марсельєза» створили повсталі французи під час буржуазної революції кінця 18 століття. Сьогодні цей твір є Державним Гімном Франції.
Ілюстрований фрагмент нот «Марсельєзи»
Ми звикли, що гімн — це самостійний твір, однак іноді він може бути частиною великого музичного твору: опери, ораторії, балету Так, у характері гімну Людвиг ван Бетховен завершив свою Дев’яту симфонію. Ця хорова частина написана на текст оди Шиллера «До радості» й сьогодні відома як Гімн Європейського Союзу, адже у творі прославляється всесвітнє братерство людей.

               3)Визначаємо роль державного гімну країни як офіційного символу держави.
Національний гімн — це найвищий вияв волелюбних прагнень народу, його духовно-патріотичних устремлінь. Гімн нашої держави був написаний композитором Михайлом Вербицьким на вірші поета Павла Чубинського. У пісні «Ще не вмерла України» втілена споконвічна мрія нашого народу стати суверенним, незалежним, здобути волю. Музика і вірші цього твору виражають незламну віру у відродження України.
Композиторська пісня — це музичний твір, написаний композитором і поетом.
А чи пам’ятаєш, як треба триматися під час виконання національного гімну? Співають гімн урочисто, піднесено, таким чином виражаючи гордість за свій народ і повагу до держави. Пам’ятай: під час виконання Державного гімну треба стояти рівно, опустивши руки або поклавши праву руку на серце.

               4)Актуалізація знань про офіційні символи України – герб, прапор, гімн.

4.     Слухання Державного гімну України
5.      
- Які почуття тебе охоплюють, коли звучить гімн? Проспівай гімн із відповідним настроєм. А допоможе тобі гідно і з честю виконати гімн фея Інтонація зі своїми словами-підказками.

              1)Бесіда про композитора М.Вербицького
Створення українського гімну бере початок з осені 1862 року, коли на одній із вечірок у Павла Чубинського, українського етнографа, фольклориста та поета, сербські студенти, що навчалися в Київському університеті, співали патріотичну пісню, в якій згадувався цар Душан і в приспіві були слова "срце бије и крв лије за своју слободу".
Чубинському пісня дуже сподобалася, і він раптом подався в іншу кімнату, а через півгодини вийшов звідти з готовим текстом пісні "Ще не вмерла Україна", яку тут же проспівали на сербський мотив. Деякі дослідники вважають, що на написання також вплинули мотиви мазурки "Jeszcze Polska nie zgineła…", яка згодом стала польським гімном.

Вперше текст віршу Павла Чубинського опублікувавльвівський журнал "Мета" у 1863 році. Поширившись на Західній Україні, вірш не пройшов повз увагу релігійних діячів того часу. Один із них, отець Михайло (Вербицький), знаний композитор свого часу, який захопившись віршем Павла Чубинського написав музику до нього. Отже, український гімн був вперше надрукований у 1863, а з нотами - в 1865. Як державний гімн почав використовуватися з 1917 року.
Коли в Радянському Союзі було вирішено створити окремий гімн для кожної країни в його складі, вірш "Ще не вмерла Україна" був відкинутий як варіант, щоб не викликати сепаратистські настрої серед українців. Потрібен був текст, який би стверджував, що Україна – це частина СРСР, «між рівними рівна, між вільними вільна», та оспівував комуністичну партію, яка веде Україну до комунізму.

Це завдання виконав Павло Тичина. Його варіант "Живи, Україно, прекрасна і сильна" став державним гімном Української РСР у період з 1949 до 1991 рік. Композитор Антон Лебединець створив музику для нього. Але цей гімн так ніколи й не став популярним або не здобув популярності.Майже на всіх офіційних зборах лунав гімн СРСР, а не Української РСР.

              2)Історія написання пісні «Ще не вмерла Україна»
У 1862 році Павло Чубинський склав вірш «Ще не вмерла Україна, який одразу впав в око царським властям. 20 жовтня того ж року шеф жандармів князь Долгоруков дав розпорядження вислати Чубинського "за шкідливий вплив на розум простолюду". Через це Чубинський потрапив до заслання за свою незмірну любов до України, а заборонений вірш довгий час потайки читали і співали на різні мелодії.
Український композитор Михайло Вербицький склав свою мелодію до цього вірша. Саме його варіант мелодії найбільше закарбувався у пам’яті слухачів.
У 1990 р. пісня «Ще не вмерла Україна» вперше офіційно прозвучала в Києві у виконанні чоловічого хору з Польщі «Журавлі»
У 2003 р. перший куплет та приспів пісні «Ще не вмерла Україна» затвердили як державний гімн України.

     5. Фізкультхвилинка

     6. Вивчення пісні сл. Н. Іванюк, муз. М. Ведмедері «Україна»
                1)Слухання пісні у виконанні вчителя
                2)Робота над піснею.

    7. Підсумки уроку.

    8. Музичне прощання.

Немає коментарів:

Дописати коментар